|
Kadzidło to
mieszanina ziół i żywicy, otrzymywanej w wyniku nacinania
drzew kadzidłowca rosnących głównie w północno-wschodniej
Afryce i na Bliskim Wschodzie. Kapiąca żywica zastyga dając
pachnące grudki, stosowane w starożytności w obrzędach
religijnych, używane także dziś m.in. w liturgii chrześcijańskiej.
W grudniowym wydaniu „Gazety Ekologii Stosowanej”
eksperci twierdzą jednak, że obecne zbiory żywicy w północno-wschodniej
Afryce są zbyt intensywne. Częste nacinanie kory powoduje,
że węglowodany odpływają do uszkodzonych miejsc i jest ich
za mało w odpowiedzialnych za reprodukcję kwiatach, owocach
i nasionach. To przyczynia się do słabszego rozmnażania i w
efekcie do niemożności odradzania się naturalnych populacji
kadzidłowca. Ekolodzy wzywają do ograniczenia zbiorów żywicy,
by zapewnić drzewom warunki do przetrwania.
|
|